Bebukott a nagykátai ikerpár milliárdos pilótajátéka

forgacs ikrekLegalább 4-4,5 milliárd forintot gyűjtöttek az ügy károsultjai által beazonosított "brókerek" másfél év alatt egy nagykátai kötődésű ikerpár által irányított budapesti központú "befektetésgyűjtő szervezetnek" - írta a csütörtöki Népszabadság

A pilótajáték úgy működött, hogy a résztvevők - papíron legalábbis - csupán kölcsönt adtak egy befektetéssel foglalkozó csoportnak, amely pénzüket bevallottan határidős ügyletekben fialtatta meg. A híres és gazdag befektetők többsége, valamint azok, akik elég hangosan követelték a pénzüket, és rendőrséggel vagy  erőszakkal fenyegetőztek, egy ideig az ígért határidőre meg is kapták a pénzüket. A többség - becslések szerint 1000-1200 ember - azonban már az első befektetése után sem kapott egy fillért sem, vagy messze nem annyit, amennyit ígértek nekik.

 

 

Most már esélyük sincs rá, hogy visszakapják a pénzüket. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai ugyanis november 20-án elfogták a szervezet egyik feltételezett irányítóját és egyik brókerét. Emiatt pedig a szövevényes csalási ügy több kulcsfigurája már elhagyta vagy elhagyni készül az országot.

Párhuzamosan három nyomozás is zajlik az ügyben, kettő a BRFK-n, egy pedig az NNI-nél. Egyelőre adatokat gyűjtenek és várják a károsultak jelentkezését. A brókerek, akiknek a többsége maga is károsult az ügyben, most aggódnak. A szervezet ugyanis olyan "befektetők" tízmillióival is tartozik, akikkel nem tanácsos rosszban lenni. Néhány bróker pedig Forgács Attila kiszabadítására (ügyvédi költségeire) kezdett gyűjteni korábbi befektetőitől. A „brókerek”, akik eddig az ikerpárnak vagy éppen a velük „szinte egyenrangúnak” tartott Angelika nevű hölgynek dolgoztak, és akiknek a többsége maga is károsult az ügyben, hiszen hónapok óta ők is hiába várják a pénzüket, most aggódnak. A szervezet ugyanis olyan „befektetők” tízmillióival is tartozik, akikkel – úgymond – nem jó rosszban lenni, mert nem annyira a polgári törvénykönyvet tekintik irányadónak az adósságrendezéskor, mint inkább a baseballütőt vagy a pisztolyt. Épp ezért a „brókerek” körében már elterjedt, hogy a rendőrség valójában nem is azért vette őrizetbe Forgács Attilát, mert már elegendő bizonyíték van ellene, hanem azért, hogy megmentse az életét. A rendőrség ezt hivatalosan cáfolja. A bennfentesek szerint már legalább egy-másfél éve háborítatlanul szerveződő befektetési csalás ügyében – ezt elismerték – párhuzamosan három nyomozás is zajlik, kettő a BRFK-n, egy pedig egy bejelentés alapján a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Egyelőre adatokat gyűjtenek és várják a károsultak jelentkezését

A nagykátai kötődésű ikrek ismerőik szerint két éve tűntek fel a budapesti éjszakában. Látványosan szórták a pénzt, fizettek boldog-boldogtalannak, szép nők társaságában forgolódtak, méregdrága autókkal jártak. Tévéműsorokat szponzoráltak, és jótékonykodtak, híres és befolyásos, vagy legalábbis annak tartott emberekkel vették körül magukat. Születésnapjukon – az egyik résztvevő elmondása szerint – 15 milliós bulit rendeztek Óbuda egyik exkluzív szórakozóhelyén megasztárosok és más celebek társaságában. Mindig voltak a környezetükben páran, akik az irigykedve csodálkozóknak elmondták, min is alapszik az ikrek gazdagsága. Óbuda, a belváros és a hajógyári sziget elit klubjai és exkluzív szórakozóhelyei voltak a fő vadászterületeik, de „brókereik” gyűjtöttek pénzt Nagykátán és annak környékén, Miskolcon, Békéscsabán és Szeged térségében is.

A lapunkat felkereső károsultakat a szervezetben már bizonyított „brókerek” mutatták be Angelikának, majd a Forgács testvéreknek. Egyikük, barátjával közösen 20 milliót „adott kölcsön” a hálózatnak egy Rákóczi úti irodaházban. Azt mondták nekik, hogy „kikötői hitelt folyósítanak a pénzből” , és hogy ezzel a konstrukcióval mindenki jól jár. A hasonló ügyletekben szokásos banki eljárást kerülve olcsóbban tudnak a szervezet felett álló brókerek hitelt adni, például azoknak a rotterdami hajósoknak, akiknek pár napra kell csak egy nagyobb összeg, hogy mielőbb kirakodhassanak, utána már a bevételből azonnal rendezni tudják a számláikat. A gyors ügyintézés és az azonnali fizetés miatt nekik megéri napi 3 százalékra hitelt felvenni. A hitelezői oldal számára pedig előnyös, mert a banki eljárás megkerülésével megspórolt pénzt is a kisbefektetők kapják – így mondták. A károsultak között volt számos vállalkozó, sőt diplomás közgazda, akik mind hallottak már valami hasonlóról. „És persze azért is hittek az őket győzködő brókereknek és azok főnökeinek, mert mindig volt a társaságban valaki, akinek ez egyszer már bejött, aki a százmilliós befektetése után akkora pénzt kaszált, hogy két Porschét is vehetett magának” – mondták.

Aztán a kifizetések egyre csúsztak, és többnyire azért, mert az ikerpár külföldi partnere visszatartotta a pénzüket. Olyankor valamelyikük, többnyire Attila Londonba vagy Zürichbe utazott intézkedni. Hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az ügy érdekében jár el, minden útját látványosan dokumentálta a Facebookon. A „brókerek” mindig újabb történettel álltak elő, hogy éppen miért nem fizetnek. Rendszerint emlékeztették a befektetőket arra, hogy az ő pár milliócskájukkal önmagában semmire sem mennének, ezért több kisbefektető pénzét fogják össze, és úgy bonyolítják a határidős ügyleteket, mert így kifizetődőbb, míg pár millióval a húsosfazék közelébe se kerülhetnének. És a jelek szerint több százan elhitték a mesét. Sőt voltak, akik további milliókat adtak át Forgácséknak, csak hogy pörögjön az üzlet, és mielőbb visszakapják a befektetésüket és annak mesés hozamát. Hiába.

(Népszabadság)

Share